Gå videre til innhold
Ekornes jublet over prisen "Årets industridesignselskap" på Industrial Design Conference 2021 (Foto: IDC)
Ekornes jublet over prisen "Årets industridesignselskap" på Industrial Design Conference 2021 (Foto: IDC)

Nyhet -

Ekornes får pris for industridesign

Et design fra Ekornes blir til gjennom kontinuerlig evolusjon. Det er noe av grunnen til at bedriften får prisen som årets industridesignselskap.

Når man snakker om industridesign, er det ofte de store og omveltende innovasjonene som trekkes fram. Men hvis man som Ekornes har merkevarer med en lang historie og en unik plassering i markedet, er det da fremdeles rom for å tenke nytt?

Svaret på det er ja, skal man tro juryen under Industrial Design Conference 2021 (IDC). Her ble Ekornes kåret til Årets industridesignselskap, for hvordan bedriften har «utnyttet godt innarbeidede produktegenskaper på nye måter og nye områder».

Begrensning er lik kreativitet

Et nytt design fra Ekornes er ikke noe som oppstår over natten, forteller Jeanette Løining, Concept & Design Manager.

- Det er resultat av en repetitiv prosess. Vi baserer oss på innsikt som vi henter fra brukere, trender, marked, salgsapparat og produksjon. Så må vi ta hensyn til at vi er til stede i svært mange markeder i hele verden, der det finnes ulike preferanser. Til sist handler det også om å ta vare på og videreutvikle DNA-et i merkevaren. Det er på mange måter det aller viktigste. Når noen kjøper et Stressless® møbel, har de en helt klar forventning om at de investerer i kvalitet, komfort og funksjonalitet i premium-segmentet, og som har de verdiene Stressless® «alltid» har hatt.

Et nytt design må i tillegg kunne masseproduseres uten at man gjør store endringer i den effektive, kvalitetssikre og i stor grad automatiserte produksjonsprosessen hos Ekornes. Med disse begrensningene kunne man bli fristet til å tro at designerne måtte legge bånd på seg. Men man kan like gjerne snu det på hodet, sier Løining.

- Det er et kjent fenomen at tydelige rammer kan fremme kreativiteten. Vårt siste design, hvilestolen Stressless® Rome, er et godt eksempel på det. I designprosessen har vi gått gjennom hver centimeter av stolen, og sett etter hvor vi kan gjøre endringer for å gjøre den mer moderne i formspråket. Samtidig har vi vært kompromissløse med komforten. Slik sett kan man gjerne si at Stressless®-design er en kontinuerlig evolusjonsprosess, sier Løining.

Mot nye markeder

De siste årene har Ekornes i større grad samarbeidet med eksterne designere, noe som har gitt nye innfallsvinkler. Nye produktsegmenter som Stressless® Dining er et eksempel på at nytenkende design også tiltrekker seg nye og yngre kundegrupper.

Bærekraft er også et nøkkelord som er med på å drive designtankegangen i Ekornes fremover. I år kan kundene for eksempel velge blant flere nye, miljøvennlige tekstiler som har unike kvaliteter og utseende. Disse kunne gått under radaren, hadde det ikke vært for at både Ekornes og kundene målbevisst ser seg om etter mer bærekraftige materialer.

- En slik utmerkelse er et veldig viktig signal for oss som jobber med design i Ekornes. Vi har bak oss et år med stort salgsvolum, og blant suksessfaktorene er god design og merkevarebygging, sier Løining.

  Emner

  Kategorier

  Ekornes er Nordens største møbelprodusent, med hovedkontor i Sykkylven på vestkysten av Norge.

  Ekornes lager møbler som selges under merkenavnene Stressless®, Svane® og IMG. Stressless® er et av verdens mest kjente varemerker innen møbelbransjen, mens Ekornes®, Stressless® og Svane® er de mest kjente innen møbelbransjen i Norge.

  Ekornes AS
  Ekornes AS, Industrivegen 1
  6222 Ikornnes
  Norge